Autor: redakce datum: Úno 26 kategorie: Auto

Pokud lze o některém automobilu říct, že se jedná o žijící legendu, pak se zajisté bude jednat o Bugatti Veyron. 

S výkonem 1001 koní (pro srovnání vozy Formule 1 disponují „pouze“ výkonem cca 700 koní) a s maximální rychlostí 407 km/h se řadí mezi nejvýkonnější supersportovní vozy současnosti. Tomu samozřejmě odpovídá cena, která se pohybuje okolo 1 000 000 britských liber. Opravdu drahý domácí mazlíček. Pokud si však myslíte, že cena je značně nadsazená a „někdo si na tom pořádně vydělá“, tak jste na omylu. Výroba totiž stojí 5x tolik a tak se také jedná s přehledem o nejztrátovější, sériově vyráběný vůz na světě.

Autor: Jagvar

Autor: Jagvar

A proč žíznivá bestie? Protože při spotřebě 40,4l/100km po městě zatuhne krev v žilách nejednomu motoristovi. Pro úplnost vám zde uvedeme, že kombinovaná spotřeba činí 24,1l/100km a mimo obec 14,7l/100km. Slušná spotřeba, co říkáte? Mimochodem, pokud byste jeli na maximum, dojde vám benzín asi po 45 minutách, ale nemusíte se bát, protože tak dlouho by vám pneumatiky stejně nevydržely.

Možná vás bude také zajímat, že design této rakety mezi automobily, která se začala vyrábět v roce 2005,  vytvořil a slovenský designér Jozef Kabaň. Mezi jeho další práce patří design Volkswagenu Lupo, Škody Octavie III. Generace a mnohé další.

Další parametry

Mysleli jste si, že ve výčtu všech nej, která v sobě Bugatti Veyron skrývá, jsme skončili? Právě naopak!

Neméně působivý je fakt, že zrychlení, které má na starosti šestnáctiválcový motor o objemu 8l, z 0 na 100 km/h je za 2,5 vteřiny a z 0 na 300 km/h se dostanete již za 17 vteřin. Co je možná ještě zajímavější je decelerace. Brzdy má Veyron opravdu ostré a z rychlosti dokáže zastavit za cca 10 vteřin.

Takže pokud máte na vašem bankovním účtu zbylých 30 000 000,- Kč, neváhejte! Avšak neslibujeme, že na vás přijde, při 75 vyrobených kusech ročně, řada.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.