lock

Autor: David K. datum: Čvc 12 kategorie: Ostatní

Auto je pro každého majitele cenným majetkem, ať už byla jeho pořizovací hodnota jakákoliv. Proto mnohdy děláme všechno proto, abychom ho měli dostatečně zabezpečené. V závislosti na stáří a typu vozu se můžete setkat s odlišnými způsoby zabezpečení. Každé z nich má určité výhody a nevýhody.

Základní zabezpečovací prvky

Takovým pomyslným odrazovým můstkem se pro vás může stát zámek volantu. Ten si může pořídit v podstatě kdokoliv. V jeho prospěch hovoří nízké náklady. Na druhou stranu, pro zkušeného zloděje to asi nebude moc velká překážka. Spousta výrobců vozů nabízí zámek řadící páky. Jeho pořizovací cena je vyšší a ani ten ovšem není stoprocentní. Spíše jen komplikuje krádež automobilu a prodlužuje čas pro odcizení automobilu, což může majiteli přijít vhod, aby stačil zareagovat.

Imobilizéry a tajná tlačítka

Dalším způsobem zabezpečení jsou imobilizéry, jejichž funkcí je zabránit nastartování automobilu. To víceméně může zabránit odjetí s vozem, profesionálové si ale poradí i s ním. Navíc, imobilizér možná zajistí, že vám vůz neukradnou, ale mohou vám ho vykrást a tím pádem poškodit. Mezi kutily jsou oblíbená tlačítka, bez jejichž stisknutí nelze nastartovat vůz. Je ovšem pravdou, že zkušený zloděj aut bude znát většinu takových skrýší.

Profesionálnější zabezpečovací systémy

Cenově náročnějším řešením může být alarm, který vydává hluk a tím pádem může odradit zloděje nebo přilákat pozornost kolemjdoucích. Počítat ovšem musíte i s falešnými poplachy. Ty nemusí být žádnou výjimkou. Daleko propracovanější jsou nejrůznější bezpečnostní systémy s GPS lokací. Ty vám prozradí, kde se auto nachází. Napojit je můžete i na profesionální sledovací služby, kde si ovšem pořádně připlatíte. Takové modely zabezpečení se vyplatí spíše u drahých modelů automobilů. U nich už každý z principu využívá i pojištění proti krádeži.

1 komentář to “Zabezpečení auta může nabývat nejrůznějších podob”

  1. Onetwogo Says:

    Investovat do kamery je pro někoho zcela zbytečné, na druhou stranu může být záznam z kamery ideální svědek při dopravní nehodě nebo trestném činu v případě vandalismu. Ovšem pozor, tyto záznamy předkládejte k dispozici jen Policii ČR, která bude daný případ vyšetřovat, jinak by se mohlo stát, že vás viník nehody zažaluje za porušení autorských práv. Kamery jsou v autech také kvůli záznamu přírody, která může být někdy fascinující.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.