dodge ram

Autor: David K. datum: Led 22 kategorie: Auto

Když se řekne velký americký pickup, každého určitě napadne Dodge RAM. A není se čemu divit, vždy právě tento monstrózní vůz si našel spoustu příznivců po celém světě. Jeho robustní provedení, velká motorizace a spoustu úložného prostoru lákají mnoho řidičů. První model spatřil světlo světa v roce 1981 a podepsala se pod něj automobilka Chrysler Group LLC.

První generace sklízela úspěch

Základní označení tohoto vozu se pojilo s číslem 150. Narazit jste však mohli i na modely s číslem 250 a 350. Toto značení do jisté míry prozrazovalo, zda šlo o půltunový nebo až tunový pickup. Na svoji dobu tento vůz disponoval velkým objem motoru, ostatně jde o Ameriku. Ta největší verze měla objem 5,88 L a motor Cummins Diesel R6 a výkonem 118 kW a kroutícím momentem 540 Nm. Pokud pochopitelně přeskočíme do současnosti, rozdíly jsou značené. Třeba Dodge RAM v motorem 6,7 L může dosahovat výkonu až 242 kW, a hlavně kroutícího momentu 1 020 Nm.

Z této definice je celkem patrné, že vůz tohoto typu byl stvořen pro práci. S příchodem dalších generací se z jednořadé kapoty stala dvouřadá a najednou se Dodge RAM objevoval i u rodinných příslušníků dávajících přednost velkému auto s prostornou korbou. Výjimkou není ani verze Logn přinášející více prostoru uvnitř a na korbě.

Čtvrtá generace stále překvapuje

Pokud jde o aktuální čtvrtou generaci tohoto modelu, přišla na trh v roce 2009 a je v podstatě vyráběna do současnosti. Její označení je DS/DJ. Jestliže o takovém automobilu uvažujete, máte skutečně z čeho vybírat. Dostupný je jan motor Pentastar, tak Hemi a Cummins Diesel R6. I po tolika letech stále existují modelové řady 1500, 2500/3500 a také varianta podvozek s kabinou. Nutno podotknout, že právě v roce 2009 se současná značka RAM Trucks oddělila od Dodge. To samozřejmě nic nemění na tom, že stále máte možnost vlastnosti robustního a nepřehlédnutelného dělníka.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.