Autor: redakce datum: Úno 12 kategorie: Moto

Pokud se řekne Harley Davidson, i ten, který není zrovna motocyklovým fanouškem, ví, že se jedná o legendární značku celosvětově proslulých motocyklů. A nutno říci, že jejich historie je skutečně obdivuhodná, jelikož první motocykl byl vyroben již v roce 1903, a od této doby společnost zásobovala světový trh stále, a to až do současné doby.  A vzhledem k úspěchu je až s podivem, že u samotného zrodu firmy stál pouze William Harley, kterému bylo 21 let, a Arthur DDavidson, kterému bylo ještě o jeden rok méně.

Dokonalý zvuk díky jedinečnému motoru

A hned 4 roky po prvním motocyklu spatřil světlo světa unikát, který Harley Davidson vytvořil. Jednalo se o motor s označením V-Twin, který obsahoval dva válce, které byly umístěny do písmene „V“. Kromě toho, že to znamenalo doslova revoluci, to znamenalo také neobyčejný zvuk, který tak začal všechny tyto motocykly jasně charakterizovat, a to díky nesymetrickému střídání válců.

Autor: Cjp24

Autor: Cjp24

Značka přečkala i hospodářskou krizi

Velký zásah do samotné výroby však byla hospodářská krize, které se dotkla i dalšího známého výrobce, a to Indian. Oproti němu se však Harley Davidson udržel, což znamenalo to, že se staly motocykly zárukou skutečné kvality, jedinečnosti, a také oblíbenosti. Staly se tak životním stylem mnoha lidí, a často také přinášely jedno velké negativum, a to takové, že si je oblíbily různé motorkářské gangy, které měly velký podíl na kriminalitě.

V roce 1912 byl první motocykl prodán mimo USA

Od založení značky se motocykly prodávaly výhradně na půdě USA, ale v roce 1912 nastal první zlom, a první kusy si našli cestu i na Japonský trh. To samozřejmě znamenalo velký rozmach, a již o 8 let později měla značka Harley Davidson zastoupení ve více než 67 zemích světa, což znamenalo jasnou věc, a to že se stala nejvýznamnějším výrobcem motocyklů na světě.

O 8 let později bylo už tolik motocyklů i u nás, že vznikl první Harley Club Praha. Ten se aktuálně pyšní tím, že je nejstarším klubem vyznavačů těchto strojů na světě. Samozřejmě postupně vznikaly další a další kluby, a spolu s tím i oblíbené srazy.

Autor: KALX999

Autor: KALX999

Velká výroba během války

Zajímavé období nastalo pro Harley Davidson v roce 1945, jelikož transformoval výrobu, a začal se věnovat výrobě motorek pro vojenské použití. Těch vzniklo více než 90 000 kusů. O 15 let později se značka zaměřila také na jiný segment zákazníků, a vyrobila tak první skútr, který nesl označení Topper. Zlom nastal o 9 let později, a to v roce 1969, kdy byl Harley Davidson prodán, a to firmě American Machine and Foundry Company. To znamenalo především změnu majitelů, ale také přesun z Milwaukee do Pensylvánie.

Výroba a nové modely však stále pokračovaly, a to až do roku 2003, kdy mohla značka oslavit 100 let. Za tu dobu prodala více než 290 000 motocyklů. Rozhodně to však neznamenalo její konec, jelikož na řadě motosalonů oslňuje stále.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.