spz

Autor: David K. datum: Bře 6 kategorie: Ostatní

SPZ neboli registrační značka je nedílnou a velice důležitou součástí jakéhokoliv automobilu. Jde o identifikační prvek prozrazující, komu vůz patří, respektive kdo je majitelem. Tuto informaci si může policie poměrně rychle dohledat. Při jízdě se může stát, že svoji SPZ ztratíte. V horším případě může nastat situace, kdy vám ji někdo ukradne. Ať tak či onak, měli byste vědět, jak v takový okamžik zareagovat. A právě s těmito scénáři vás seznámíme v následujících řádcích.

Bez SPZ nesmíte na silniční komunikace

Pokud zjistíte, že na svém voze nemáte registrační značku, neměli byste s ním pokračovat v jízdě na silničních komunikacích. Jestliže k odpadnutí došlo na běžné silnici, tak určitě stojí za to se otočit a podívat se, zda ji nenajdete po cestě. Na dálnici nic takového neprovádějte. Když SPZ nenajdete, neměli byste s vozem pokračovat v jízdě. Takovou situaci lze s největší pravděpodobností třeba řešit prostřednictvím odtahu.

Podobná situace nastává v okamžiku, kdy vám ji někdo odcizí na parkovišti. Jestliže v obou případech značku nenajdete, udělejte si raději fotodokumentaci a vše nahlaste na policii. Fotodokumentace je nutná pro případ, že by vaši značku někdo zneužil k trestné činnosti a vy jste byli schopni prokázat, že vám už v konkrétní den chyběla na voze.

O nové značky požádejte na úřadu

Nové značky vám budou poskytnuty na příslušném úřadu. Počítat samozřejmě musíte s tím, že si je zaplatíte. Obě tabulky stojí kolem 450 Kč. Zároveň máte povinnost donést na úřad druhou zbývající značku. S sebou si určitě vezměte malý a velký technický průkaz. Kromě něco vám nesmí chybět ani průkaz totožnosti. Podstatné je také prohlášení od policie prokazující, že jste ztratili nebo vám byla ukradena registrační značka. Spolehnout se můžete na to, že vydání registrační značky proběhne obratem, takže můžete vozit ihned využívat.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.