wheel

Autor: David K. datum: Zář 25 kategorie: Auto

Automobil i motocykl potřebují pro svůj provoz různé kapaliny. Není to však jenom benzín a olej, jak by si mohl, kdo myslet. Mnozí často zapomínají na brzdovou kapalinu, respektive na pravidelnou výměnu. Pokud vás zajímá, z jakého důvodu měnit brzdovou kapalinu a jak to provést, začtěte se do následujících řádků.

Význam brzdové kapaliny

Ve své potažmo lze konstatovat, že brzdová kapalina je jednou z nejdůležitějších v dopravním prostředku. Bez ní byste totiž jenom stěží zabrzdili. Právě brzdová kapalina se stará o odpovídající brzdný účinek, respektive podporuje správné fungování jednotlivých brzdových prvků.

Pokud brzdovou kapalinu nebudete pravidelně měnit, můžete ohrozit své zdraví. Jednou se totiž může stát, že šlápnete na brzdový pedál a prošlápnete ho. Brzdovka jak se jinak brzdové kapalině říká na sebe totiž váže vlhkost, a tak postupem času degraduje. Měnit by se proto měla pravidelně, a to alespoň jednou za dva až tři roky.

Důležité informace

Pokud si nejste jisti výměnou brzdové kapaliny, nechte si změřit její teplotu. Při naměřené hodnotě pod 170 stupňů Celsia je nutná výměna. V závislosti na konkrétním typu dopravního prostředku můžete volit mezi různými typy brzdovky. Vždy volte kapalinu na doporučení výrobce vozu. Kapalina nese označení DOT 3, DOT 4, DOT 5 a DOT 5.1.

Samotná výměna probíhá tak, že musíte připojit hadičku na odvzdušňovací ventil, povolit ho, natlakovat soustavu a postupně přilévat novou brzdovou kapalinu. Postup se pochopitelně liší u auta i motocyklu. Princip je však v zásadě stejný. Podstatné je dokonalé odvzdušnění brzdové soustavy, jinak by mohlo docházet k výpadkům při brždění, což je životu nebezpečné. Pokud si na výměnu brzdové kapaliny netroufáte a nevěříte si v tomto směru, raději tuto činnost svěřte zkušeným odborníkům. Přece jenom je to sázka na jistotu.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.