licence

Autor: David K. datum: Dub 10 kategorie: Ostatní

Pokud se živíte nebo chcete živit jako řidič dopravního prostředku v rámci mezinárodní dopravy, budete potřebovat nejenom český řidičský průkaz, ale také ten mezinárodní. Pokud nevíte, co si pod tímto pojmem představit, začtěte se do následujících řádků.

Co je to mezinárodní ŘP?

Mezinárodní řidičský průkaz je mnohdy znám pod označením mezinárodní ŘP. Ve své podstatě jde o doklad, který vás opravňuje řídit automobily na území daného státu. Taková prodloužená ruka národního řidičského průkazu, který zároveň může nabývat dvojích podob.

První typ mezinárodního řidičského průkazu je vydáván podle Ženevské úmluvy z roku 1949. Sem patří státy, jako Egypt, Kanada, Austrálie, Thajsko, Jižní Korea, Turecko, Japonsko a mnohé další. Druhý typ mezinárodního řidičského průkazu je vydáván podle Vídeňské úmluvy podepsané z roku 1968. První zmiňovaný platí jeden rok, ten druhý platí tři roky a zahrnuje například státy jako Černou Horu Gruzii, Srbsko a jiné.

Kde žádat o mezinárodní řidičský průkaz?

Pokud potřebujete mezinárodní řidičský průkaz pro svoji práci, potom navštivte nejbližší registr dopravců na konkrétním úřadu. Vaším cílem se obvykle stane odbor dopravy příslušné obce s rozšířenou působností. Aby vám byl vydán mezinárodní řidičský průkaz, musíte předložit tři podstatné věci. Tou nejdůležitější je pochopitelně platný řidičský průkaz. Dále to musí být ještě doklad totožnosti a průkazová fotografie. Pak už je zaplatíte správní poplatek ve výši 50 Kč a vše je bezodkladně vyřízeno.

Jak asi každý řidič správně tuší, člověk nemůže vlastnit více jak jeden platný mezinárodní řidičský průkaz vydaný podle Ženevské nebo Vídeňské úmluvy. Pokud budete využívat tento typ dokladu v zahraničí, vždy si před cestou mimo ČR pohlídejte platnost mezinárodního řidičského průkazu. Vyhnete se tím mnohým nepříjemnostem.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.