Autor: David K. datum: Kvě 7 kategorie: Auto

Auta na autonomní provoz neboli samořízená motorová vozidla. Ne, to není žádná budoucnost, ale realita. Automobily řízené počítačem bez použití lidského faktoru už se prohání ve vybraných zemích a dochází ke stále novým testovacím jízdám. Někteří výrobci dokonce slibují dokončení těchto projektů na rok 2020, což je za nedlouho.

Ve Spojených státech amerických máte například možnost vyzkoušet auta na autonomní provoz v podobě klasických taxíků.

Jak funguje ovládání vozu?

Za vším samozřejmě stojí propracované počítačové technologie, které jsou novodobým typem umělé inteligence. K řízení takového automobilu je tak zapotřebí nejenom navigačního systému, ale také mnohých dalších, jež se starají o bezpečnou a bezproblémovou jízdu.

  • Sonary
  • Kamery
  • Radary milimetrových vln
  • Laserové skenery

Tyto a mnohé jiné prvky se kladně podepisují na řešení nejrůznějších dopravních situací, a to s naprostou přesností a správným vyhodnocením. U zkušebních provozů autonomních taxíků můžete v dnešní době počítat ještě se správou pod drobnohledem pracovníka řídícího střediska, který má možnost vzdáleně zasáhnout do řízení automobilu.

Umělá inteligence s možností vlastního zásahu

I když se dopracujeme k samořízeným automobilům a nebude tomu tak dlouho, kdy dojde k jejich rozšíření, stejně tak trochu počítejte s volantem a pedály. To byla totiž jedna z podmínek před tím, než se auta na autonomní provoz vydají na silniční komunikace.

Stále musí existovat zadní vrátka, skrze něž se řízení bude moci ujmout vezená osoba. I když jsou počítače téměř neomylnou záležitostí, neměl by se jednoduše vypouštět lidský faktor.

Tak uvidíme, jak se autonomní provoz rozšíří a jaká bude například nehodovost, která je v mnohých ohledech zaviněna právě nepozorností řidiče. Samořízené vozy jsou takovou pomyslnou hudbou budoucnosti, jež se velice brzy přeformuje na skutečnost.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.