cars

Autor: David K. datum: Pro 5 kategorie: Auto

Ne každý si může pořídit nový automobil. Proto spousta lidí kupuje vozy ojeté. U nich však vzniká jistá rizika. Ta se týkají nejenom technického stavu, ale také toho, zda vozidlo nebylo kradené. Pokud byste takový vůz zakoupili, čekají vás celkem nemilé problémy. Takže, jak to udělat, abyste nepořídili kradený automobil?

Začněte běžnou kontrolou

Pomyslným odrazovým můstkem je samozřejmě kontrola papírů. Jde o proces, který byste prováděli tak či onak. Zaměřte se především na historii vozu, pokud je to z dokumentů dohledatelné. Nejvíce informací naleznete ve velkém technickém průkazu. Porovnejte ho také s malým technickým průkazem, ale i osobními údaji původního majitele.

Jen kontrola papírů však nestačí. Zaměřit se musíte i na další věci, které už budete hledat na vozidle. Typickým příkladem je kontrola VIN kódu. Před nákupem vozu se zajímejte o to, kde ho vlastně najdete. Důkladně si zkontrolujte VIN s technickým průkazem. Také dbejte na to, zda tento údaj na voze není nějak atypický, poškozený a podobně.

Pokud máte možnost, vezměte si s sebou i měřič hloubky laku, abyste poznali, zda některé díly nebyly přelakované. To je pochopitelně viditelné také na některých vnitřních částech automobilu. Tohle všechno pak ve výsledku spojte s kontrolou technického stavu, jemuž se však v tomto článku nebudete věnovat.

Databáze kradených automobilů

Na nákup ojetého automobilu v dnešní době nemusíte být sami. K dispozici jsou také nejrůznější databáze, kde lze ověřit krádež vozu. A to především podle VIN kódu. Výjimkou nejsou ani placené služby, s pomocí nichž se dopracujete k celkové historii vozidla, pokud je to jenom trochu možné. Věřte, že za takové služby se vyplatí dát peníze navíc. Mimochodem, jde řádově o stokoruny. Budete tak mít jistotu, že nepořizujete kradený vůz, kterého byste se při odhalení pak museli nedobrovolně vzdát.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.