Autor: redakce datum: Bře 1 kategorie: Auto, Inzerce

Silnice v zimě jsou postrach řidičů. A zvláště ty české, jejichž kvalita-nekvalita dělá problémy i v mnohem příznivějších ročních obdobích. Pokud se tedy k rozbitému povrchu vozovky přidá ještě sníh, ledovka, břečka nebo bláto, riziko možného karambolu výrazně stoupá.

Abyste neskončili v příkopu nebo v jiném autě, je na místě přizpůsobit takovým nevyzpytatelným podmínkám styl jízdy a vybavení vozu. Co všechno byste měli za volantem dělat či nedělat? To zjistíte díky následujícím 6 radám a tipům.

1. Kvalitní zimní pneumatiky jako základ

Gumy na zimu jsou nezpochybnitelnou samozřejmostí, bez které se neobejdete. Obutí ale musí zaručovat stabilitu, perfektní ovládání vozu i brzdný výkon. A to nabízí jedině kvalitní zimní pneu. Nevyrovnají se jim žádné čínské nebo bezejmenné výrobky ze supermarketů a podobných nespecializovaných prodejen, což dokládají zkušenosti motoristů i výsledky odborných testů. Nezapomeňte ani na to, že vzorek musí být hluboký alespoň 4 mm.

2. Před jízdou auto pečlivě očistěte

I když to možná zdržuje, raději vyjděte z domu dříve, abyste to stihli. Neočištěná skla s nánosem sněhu a ledu jsou nebezpečná. Vždy si obstarejte nejlepší možný výhled z auta, a to všemi směry. A pozor, odstraňujte nánosy i ze střechy. Jinak by vás při brždění mohla překvapit náhlá sněhová nadílka.

3. Předvídejte víc než kdy jindy

Bezpečná jízda začíná u předvídání a odhadování situace. A během špatných podmínek se vyplatí soustředit ještě intenzivněji. Nejde ale jen o chování ostatních řidičů, myslete i na přírodu a fyziku. Mějte na paměti, že:

  • mosty namrzají více,
  • možnost námrazy je mnohem vyšší v lesích a na dalších stinných místech,
  • na kopci vás mohou překvapit sněhové jazyky, i když jinde na silnici je sucho.

4. Od vozidla před sebou udržujte 2× větší odstup než obvykle

Na mokru, sněhu a ledu se prodlužuje brzdná dráha. Může jít až o desetkrát delší vzdálenost než na suché letní silnici. Tomuto faktu přizpůsobte jízdu. Získáte tak i větší prostor pro manévry v případě nouze.

5. Nezapomeňte na řetězy

Na nutnost použít sněhové řetězy vás upozorní příkazová dopravní značka nebo situace na vozovce. Nasaďte je nejen na základě pokynu, ale i když je silnice pokrytá souvislou vrstvou sněhu nebo se na ní nacházejí ledové koleje. Pomohou vám i na silném náledí. Patří na hnací nápravu a nesmí být příliš upnuté ani volné. Jaké jsou hlavní zásady pro jízdu?

  • Rozjezd by měl být pozvolný a plynulý.
  • Dodržujte max. rychlost 50 km/hod.
  • Zbytečně prudce nezrychlujte nebo nebrzděte.
  • Před kopcem včas zařaďte 1. nebo 2. stupeň a pak už neřaďte.
  • Z kopce jeďte (je-li to možné) u kraje silnice.

6. Lehká noha nejen na plynu, ale i na brzdě

Pracujte lehce s plynovým i brzdovým pedálem. Stejně tak zacházejte i s volantem, při náhlém zatočení a vybočení hrozí smyk. Když už cítíte, že vás auto přestává poslouchat, rozhodně nezačínejte rychle točit volantem a ostře brzdit. Raději sešlápněte spojku a pomalu povolte plyn. Poté natočte kola do směru, kam chcete jet.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.