reflexni vesta

Autor: David K. datum: Říj 24 kategorie: Ostatní

Každý určitě někdy zažil, že provoz na silničních komunikacích je pěkná divočina. Do nebezpečné situace se můžete dostat velice rychle. To platí dvojnásob v noci. Pokud jste v roli chodce nebo cyklisty, platí pro vás ze zákona jistá povinnost, s níž vás nyní podrobněji seznámíme.

Reflexní prvky od roku 2016

Vzhledem k tomu, že přibývalo nehod chodců, kteří se pohybovali na neosvětlených komunikacích mimo město a nebyly vidět, v roce 2016 vešla v platnost novela zákona. Jde o zákon č. 361/2000 Sb. o silničním provozu. Novela je platná od 20. 2. 2016.

Zavádí především povinné reflexní prvky pro chodce, kteří se vydávají na silniční komunikace za zhoršené viditelnosti. Nejčastěji je to mimo města a obce, kde nejsou osvětlováni veřejnými světly. Mimochodem, stejnou povinnost mají i cyklisté, kteří by měli mít i důkladně označené kolo.

Jaké lze zvolit reflexní prvky?

Když se řekne pojem „reflexní“, každý si asi okamžitě představí reflexní vestu. Je však pravdou, že tomu tak nemusí pokaždé být. Zvolit samozřejmě můžete i řadu ostatních reflexních prvků, i když vesty jsou asi nejlépe vidět. Obecně platí, že čím větší reflexní plocha, tím lépe, protože řidič ve tmě vás snadněji a dříve zaznamená.

Hodně využívané jsou však reflexní pásky. Když si ji nasadíte na ruku nebo část oblečení směrem do silnice, dáte řidiči jasný signál o tom, že komunikaci je nějaká překážka. Reflexní prvky je pochopitelně možné kombinovat. Základem je fakt, abyste jako chodci na silnici byli co možná nejvíce vidět. To samé platí také o cyklistech. Jako reflexní prvek může posloužit i baterka nebo jiný druh osvětlení, jímž předáváte řidiči informaci o pohybu na komunikaci.

Nepodceňujte důležitost reflexních prvků po setmění. Nejenom, že splníte zákonnou povinnost a vyhnete se pokutě, ale hlavně ochráníte svoje zdraví. A to je nejdůležitější.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.