Autor: David K. datum: Dub 8 kategorie: Ostatní

Slyšeli jste někdy o slavném španělském městě bez aut? Kývete hlavou, že nikoliv? Pak se začtěte do následujících řádků, protože my vám toto místo nastíníme trochu zblízka. Právě prostřednictvím tohoto článku vás seznámíme se španělským městem Pontevedra, v němž už řadu nenarazíte na jediný automobil.

Město 20 let bez aut

Je to už rovných 20 let, kdy se tehdejší vedení radnice rozhodlo, že Pontevedra se stane čistým a tichým městem bez dopravy. A jak bylo řečeno, tak se stalo. Od roku 1999 nenarazíte na žádný automobil směřující do centra tohoto malebného městečka. Obávat se však nemusíte toho, že byste neměli kde zaparkovat. Na tento popud byla totiž vybudována parkovací stání v okrajových částech, kde se vejde více jak 15 000 automobilů.

Tama66 / Pixabay

Tento zákaz udělal z města Pontevedra skutečně malebné prostředí. Z oken totiž neslyšíte žádný dopravní ruch, ale jen chodce a cyklisty. Ti jsou totiž jedinou výjimkou. A i pro ně platí jeden zákaz, a to je maximální rychlost do 30 kilometrů za hodin.

Centrum města je tak malebnou historickou a čistou oblastí, kde nenarazíte na žádné semafory a dopravní značení. A to už je samo o sobě velice fascinují. I tento dlouhodobý zákaz je vlastně takovým vodítkem pro mnohé zvědavé turisty a cestovatele.

Město se zbavilo tisíců aut denně

Právě zákaz vjezdu do centra Pontevedry přispěl k tomu, že denní provoz v řádu 17 000 automobilů najednou utichl. Jen si to představte sami, jak je přínosné rozhodnutí nejenom z pohledu hlučnosti, ale také životního prostředí v této lokalitě.

Pokud tedy plánujete dovolenou ve Španělsku, pak si určitě najděte čas a vyrazte k městu Pontevedra. Poznejte město bez na vlastní kůži a zažijte ten pocit, jak by to mohlo vypadat ve všech významných metropolích, jež by svolili k něčemu podobnému.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.