Autor: David K. datum: Úno 25 kategorie: Ostatní

Chystáte se prodat nebo koupit vozidlo? Pak byste měli vědět, jak to chodí v roce 2019 s přepisem dopravního prostředku. Jestliže jste už nějaký ten rok neprodávali vůz nebo nepřepisovali na jinou osobu, buďte si jistě, že vše chodí trochu jinak, než na co jste byli zvyklí.

Pokud nedisponujete plnou moci tak běžná praxe je taková, že oba dva aktéři prodeje vozu by se měli sejít na odboru dopravy kam spadá prodejce automobilu.

Co potřebuje prodejce vozu?

Free-Photos / Pixabay

Když se jako prodejce vozu chystáte přepsat vozidlo v roce 2019, pak budete potřebovat několik důležitých a nezbytných dokumentů. Kromě kupní smlouvy si určitě připravte vyplněnou Přihlášku k registraci vozidla na registru silničních vozidel. Pokud nebudete mít se sebou člověka, který kupuje váš vůz, pak je třeba doložit jeho plnou moc. Kromě toho je nutné zajistit ještě několik dalších věcí.

  • Malý a velký technický průkaz
  • Občanské průkazy prodávajícího i kupujícího
  • Protokol o evidenční kontrole starý maximálně 14 dnů
  • Zelená karta

Jaké jsou povinnosti kupujícího?

Kupujícímu pochopitelně povinnosti na dopravním inspektorátu nekončí. Při přihlašování vozidla je třeba vyplněná žádost o registraci vozidla, zelená karta na jméno kupujícího technický průkaz a doklad o STK. Převod vozidla je samozřejmě i zpoplatněn. V případě základního převodu automobilu je to poplatek ve výši 800 Kč. Dále se platí ekologická daň podle toho, jakou normu dopravní prostředek splňuje – EURO 0, EURO 1 a EURO 2. Podle stáří automobilu se může ekologická daň vyšplhat na částku až 10 000 Kč. Takže i s tímto poplatkem je třeba počítat.

Nebojte se toho, že přepis vozu je v roce 2019 něčím složitým a náročným. Důležité je pouze to, abyste při převodu auta na příslušném dopravním odboru měli vše, co potřebujete a tento proces si nikterak nekomplikovali a neprotahovali.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.