Autor: David K. datum: Bře 19 kategorie: Auto

Rozhodnete-li se pořídit si nové pneumatiky k automobilu, určitě byste měli dbát potřebných rozměrů. Pakliže zároveň s mini zakoupíte i esteticky zajímavé lité disky, platí tento předpoklad dvojnásob.

Není totiž pneumatika, jako pneumatika. Nemůžete si vybrat přibližné konstrukční provedení, které pak ve finále možná ani nenazujete na ráfky nebo naopak získáte atypické parametry, jež nesouhlasí s vaším technickým průkazem. Pohlídat byste si měli několik údajů, s nimiž vás nyní seznámíme.

Parametry pneumatik

Pokud jde o pneumatiky, je nutné dbát hlavně na toto.

  • Šířka pneumatiky v milimetrech
  • Profilové číslo
  • Průměr ráfku
  • Konstrukce pneumatiky

znaceni pneumatikPrvní bod není třeba pravděpodobně zdlouhavě vysvětlovat. V případě profilového čísla ráfku jde o poměr mezi výškou a šířkou pneumatiky, jež je udávána v procentech. Průměr je naopak zobrazován v palcích.

Co se týče konstrukčního vyhotovení pneumatik, jsou povětšinou rozlišovány tři typy – radiální, diagonální a bias belted.

Zimní pneumatiky se řídí naprosto stejným označením, jen s tím rozdílem, že si pořizujete jiný vzorek dezénu.

Technické předpoklady ráfku

Ráfky litých kol mají také několik číselných údajů, jimž je nutné věnovat pozornost. Základem všeho je šířka ráfku udávaná v palcích. Pro přibližný přepočet lze užít převodního vzorce 1 palec = 2,54 cm. Kromě šíře byste měli věnovat dostatek času i samotnému průměru.

K těm technicky složitějším parametrům patří určitě CPD rozteč určující počet děr na roztečné kružnici. Potřebný je i ET zális nebo CD středový otvor. Ten může být univerzální, z čehož plyne nutnost jeho vystředění za přispění speciálních kroužků.

Zvolíte-li ty správné a předepsané rozměry pneumatik a ALU kola, máte jistotu, že se můžete těšit na velice příjemné jízdní vlastnosti vašeho vozidla.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor:Surachai)

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.