Autor: redakce datum: Čvn 2 kategorie: Auto, Inzerce

Čas od času se může postavit na zadní i jinak velmi spolehlivý vůz. Jednou z nejčastějších komplikací je, když auto odmítne nastartovat. Problém přitom nemusí nastat jen v zimě. Ačkoliv se vám to možná jeví jako velmi nepravděpodobné, autobaterie vás může zradit i v létě. Pokud ji máte delší dobu, pravděpodobně bude nepojízdnost vozu její vina. Co si však v takové chvíli počít? Zeptali jsme se kvalifikovaných odborníků z Auto Trio Praha.

První možností, jak se zachovat v případě, kdy auto odmítne nastartovat, je přivolání taxi či případně pokračování v cestě nejbližším autobusem. Anebo můžete zkusit štěstí a zastavit některého z projíždějících řidičů s cílem nastartovat automobil pomocí startovacích kabelů. Servis vozů Škoda však upozorňuje, že rozhodně není dobrý nápad snažit se roztlačit nepojízdné vozidlo jiným autem. V moderních automobilech je přítomen katalyzátor výfukových plynů, který by se tímto poškodil.

Autoservis Škoda dodává, že kromě katalyzátoru je v ohrožení také ozubený řemen, který může při roztahování přeskočit o pár zubů nebo se jinak poškodit.

Jak nastartovat auto pomocí kabelů?

Startování automobilu pomocí kabelů probíhá následujícím způsobem: první krokem je nastartování vozu, pomocí kterého se bude startovat automobil s vybitou baterií. Poté opatrně připojte červený kabel na kladný pól vybité baterie a druhou stranu kabelu na kladný pól nabité baterie. Černý kabel patří na záporný pól nabité baterie, ovšem druhý konec na dobře ukotvené místo (např. kovový díl bloku motoru), ale nikoliv na záporný pól vybité baterie!

Odborníci doporučují nechat kabely alespoň 5 až 10 minut propojené, čímž se vybitá baterie oživí a alespoň trochu dobije. V nabitém automobilu je zpočátku dobré lehce sešlápnout plynový pedál a o chvíli později vytočit motor na maximum – díky tomu bude napětí na baterii co nejvyšší.

Po uplynutí doporučené doby můžete nastartovat vybité auto a odpojit startovací kabely v opačném pořadí.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.